Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Crikvenica

Mooi onderhouden groen in Crikvenica
Mooi onderhouden groen in Crikvenica

Crikvenica ligt in de Kvarnerbaai op een 35-tal kilometer ten zuiden van Rijeka. Het is een aaneenschakeling van verschillende kleinere toeristendorpen die samen de Riviera van Crikvenica vormen. Selce, Dramalj, Jadranovo en Crikvenica zelf zijn de belangrijkste.

Een traditie in toerisme
De gehele Riviera is ongeveer 15 kilometer lang en ongeveer 2 kilometer breed. Het ligt geprangt tussen de zee en de bergen zoals de meeste badplaatsen in de Kvarnerbaai. De spoor- en wegverbinding die Crikvenica verbindt met Midden-Europa droegen bij tot de reeds vroege ontwikkeling van het toerisme in deze regio, nu reeds meer dan 100 jaar.

Veel volk
In Crikvenica verblijven in het hoogseizoen veel toeristen. Parkeren wordt moeilijk maar op de betaalparking die toch nog betaalbaar is vind je altijd nog wel een plaatsje. Verder zijn er zodanig veel strand-plaatsen dat het nooit de indruk geeft overvol te zijn.

Vanuit Crikvenica zijn er verschillende uitstappen mogelijk per boot naar onder andere het eiland Krk, vis pick-nick reisjes per boot, en rondvaarten met 'panorama'-boten, de boten met glazen bodems waar je de onderwaternatuur kan bewonderen.

Gezond klimaat
Dankzij zijn ligging kent de regio een zeer mild klimaat. In het noorden beschut door de bergen van Kapela en in het zuiden door het eiland Krk. De karakteristieken van het klimaat zijn hier : droog, aangename warme zomers en milde winters. Het temperatuurverschil tussen winter en zomer is dan ook relatief laag. De gemiddelde temperatuur bedraagd 14°C, de gemiddelde zomertemperatuur 23,6°C. Sneeuw, mist en temperaturen onde de 5°C zijn dan ook uitzonderlijk. Het zeewater bereikt 's zomers 27°C. De lucht is er dankzij milde zeewinden zeer zuiver en vrij van pollen en uitlaatgassen.

Thalassotherapie
Dit leidde ertoe dat Crikvenica reeds lang geleden zijn eerste stappen zette in het toerisme. Niet het toerisme zoals we dat nu kennen, maar 'gezondheidstoerisme'. Het was een kuuroord waar mensen kwamen relaxen of revalideren. Reeds in 1906 werd Crikvenica officieel uitgeroepen als kuuroord. Men vind er balneotherapie, klimaattherapie en thalassotherapie. Dat dit niet voor iedereen was weggelegd, spreekt vanzelf. In de eerste jaren werd er een 'medisch huis' voor officieren van het Oostenrijks-Hongaars leger geopend, en het kinderverblijf Ladislavovac. Later volgden verschillende hotels die uitgerust waren met verschillende 'kuren'. Ook na de Tweede Wereldoorlog ging men door met het uitbouwen van het kuuroord. Het huidige 'Thalassotherapia' is een modern georganiseerd en uitgerust kuuroord met moderne apparatuur. Het doet ook dienst als 'school' voor de Medische Universiteit van Rijeka.

Het huidige Crikvenica is een all-round toeristenstad. Sportaccomodaties, stranden, winkelstraat, restaurants en bars, hotels, kamers, appartementen, kortom alles wat je maar wensen kan als toerist vind je wel in Crikvenica.

fotoalbum "Crikvenica"


vandaag 14-7-24, laatst aangepast op 14-11-09.