Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Bakar

veld5
Bakar is terug "proper"

Het stadje Bakar ligt diep in de grote baai iets ten zuiden van Rijeka. Tot voor kort was deze stad en zijn baai niet zo interessant voor toeristen. Spijtig genoeg, want het is een van de mooiere plekken in de streek.

Cokesfabriek
Reden was de aanwezigheid van zware industrie. In de noordelijke hoek van de baai waar de oude stad ligt zie je een enorme buis (zo'n 2 meter diameter) die direct het water induikt om er aan de andere kant terug boven water te komen. Dit is momenteel de enige getuige van de grote petrochemische industrie die hier in de vorige eeuw neergepoot was. De cokesfabriek, die nogal wat "zwart" achterliet, is sinds enkele jaren volledig afgebroken. De losplaats voor kolenschepen aan de overzijde van de baai is er nog steeds en wordt nog gebruikt ten behoeve van de elektriciteitscentrale die iets meer richting binnenland ligt richting Rijeka. Een grote schoorsteen is zowat het enige wat je daarvan ziet vanuit Bakar.

Grad en Primorje
Bakar zelf is onderverdeeld in twee stukken : Grad en Primorje of de oude stad en de nieuwe stad. Deze nieuwe stad strekt zich uit langsheen de kustlijn. De oude stad bestaat uit een driehoekig kasteel van de Frankopans daterend uit de 15-de eeuw. De kerk herbergt een kruisbeeld uit de 14-de eeuw. Vroeger was de stad volledig ommuurd, maar deze muren werden afgebroken in de 18-de en 19-de eeuw. De nieuwe stad (al is dat natuurlijk betrekkelijk) ontstond toen de baai een aantrekkelijke plek werd voor de handel over zee.

Kerken en Burcht
In Bakar kan je een museum bezoeken met aardewerk uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Andere bezienswaardigheden zijn het parochiehuis uit 1514, het Bisschopshuis met het oude wapenschild uit 1499, de verschillende kerken : de parochiekerk van Heilige Andries uit 1830 (gebouwd op de resten van de oude kerk), De Heilige-Margaretakerk in de haven van 1668 gebouwd op bevel van Peter Zrinski, De Heiligkruiskerk in de stad en de Heilige-Mariakerk uit de 16-de eeuw. Zoals je ziet, voor een kerk meer of minder draaien ze hier hun hand niet om.

Veelbelovend voor toerisme
De toeristische dienst vind je op dit adres : Bakar Tourist Board, Primorje 39, 51222 BAKAR. Een webstek is nog niet te vinden, het toerisme leeft hier nog maar pas terug op na jaren van verval. Het stadje en de volledige baai zijn echter een veelbelovende plek voor het toerisme, zeker nu het via de nieuwe stukken autosnelweg zeer goed bereikbaar geworden is. Ook de luchthaven van Krk ligt slechts op een klein half uurtje rijden.
vandaag 14-7-24, laatst aangepast op 14-11-09.