Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Eiland Rab

De Kamenjak-berg beschermer van Rab.
De Kamenjak-berg beschermer van Rab.
'Beschermberg'
Rab wordt beschermd door de goden die het zijn plaats gaven : beschut door de Velebit (berg) en onder de bescherming van de Kamenjak (berg). Aldus de bewoners. Of de Velebit zoveel bescherming biedt valt misschien nog te betwijfelen. Als je het eiland bekijkt vanop het vasteland (met de Velebit in je rug) zie je enkel een grote rotspartij. De noord-oostkant van het eiland is zo goed als onleefbaar voor planten en dieren. De sterke winden die vanuit het binnenland waaien maken het namelijk zo goed als onmogelijk om hier iets in leven te houden. De Kamenjak die de noord-oostkant van het eiland beslaat heeft dus wel veel nut. Aan de andere kant van de Kamenjak zie je niets anders dan groen en leven.
Rab is dan ook een warm en zonnig eiland. 2417 Uren zonneschijn per jaar, 10 uur gemiddeld per dag in de maanden Juni tot Augustus.

Maanlandschap
Het eiland is het meest zuidelijke van de Kvarnerbaai (het noordpuntje van Pag niet meegerekend). Bij aankomst op het eiland (Misjnak ferryhaven) zie je een mistroostig desolaat maanlandschap. Maar al na enkele kilometers verandert dat. Dankzij het mediterraan klimaat wordt dit maanlandschap omgeoverd in een 'evergreen' bos van voornamelijk Steeneiken.

Toeristengolf
Zijn bewonersaantal tijdens het toeristisch seizoen is maar even 3 maal zoveel als daarbuiten. De normale 9000 inwoners worden dan vergezeld van niet minder dan 28000 toeristen. Meer dan de helft van deze toeristen logeren in 'soba', kamers bij particulieren of appartementen.

Sporten
Voor wie geen strandvakantie verkiest is er op Rab keuze genoeg : duiken of waterskiŽn, zelf een bootje huren of een pedalo, tennis, strandvolleybal, handbal, mini-golf, boccia (een soort bowling) fietsen, trekken, wandelen,... alles kan je hier doen.

Genoeg te zien
Ook eendagstrips in de omgeving van het eiland zijn de moeite waard. Tijdens zo'n trip ontdek je onvergetelijke plaatsen. Van een trip met een panoramische boot, tot een dag op een vissersboot, met vis-picnic. Of een uitstap naar het nabijgelegen natuurpark Paklenica, de Kornati eilanden of de Plitvice Meren. Je vervelen op Rab lijkt mij heel moeilijk.

fotoalbum "Rab" (40 extra foto's van het eiland Rab)

Bewegwijzering naar alle toeristische accomodaties de noord-oostkant van Rab lijkt wel een maanlandschap Tennisvelden van Suha Punta

Zandstrand Sahara Keienstrand Rotsstrandvandaag 14-7-24, laatst aangepast op 14-11-09.