Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Krk...

Klein eiland in de baai van Punat - Krk
Kosljun met Fransiscaner klooster
...het gouden eiland
Krk wordt ook wel het Gouden Eiland genoemd. Niet omwille van zijn kleur, maar wel omwille van de rijkdommen die land en zee voortbrachten. Krk is een vrij groen eiland waar veel mogelijkheid was en is voor landbouw en tuinbouw. Groenten, fruit, wijn maar ook veeteelt (kaas) en natuurlijk vis zijn deze rijkdommen.

Met zijn 409 km2 is Krk meteen ook het grootste eiland van Kroatie. De hoogste berg op Krk is de Obzova in het zuiden van het eiland met een piek van 569 meter.

economie & communicatie
Twee meren - Ponikva en Jezero - zorgen voor een groot gedeelte van de drinkwatervoorziening op het eiland. Rond het meer Jezero heerst er steeds een temperatuur die 10°C lager ligt dan op de rest van het eiland. Nu telt Krk ongeveer 16000 inwoners. Vroeger waren het er een stuk meer, maar in het eerste deel van de 20-ste eeuw verlieten veel inwoners de eilanden (dus niet alleen Krk) omwille van economische redenen. Nu zijn de eilanden dankzij het toerisme weer economisch aantrekkelijker, en afstanden zijn dankzij de brug en degelijke veerdiensten maken het werken op het vasteland een stuk eenvoudiger. Om dan nog niet te spreken van betere communicatiemiddelen en het internet.

Ideaal klimaat
Het milde klimaat van Krk zorgden vroeger voor een bloeiende landbouw, maar is nu de positieve factor voor het toerisme. De gemiddelde temperaturr is er 23°C, zeewater tussen de 23°C en 25°C ('s zomers). 2500 uren zonneschijn zorgen voor een bijna zekerheid voor een geslaagde zon-vakantie.


Het leven op Krk speelt zich grotendeels af aan de kusten van het eiland. Behalve Dobrinj liggen alle grotere plaatsen aan de zee, dus ook de hoofdstad Krk. Het noorden van Krk is groen, vruchtbaar en zeer geschikt voor de tuinbouw. Het zuiden is wat kaler en begroeid met meerdere kleine bossen. Het is vooral de zuid-west en zuid-oostkust die toegankelijk is en uitgebouwd voor het toerisme.

Industrie
Behalve voor het toerisme speelt Krk nog een grote rol in de petrochemische industrie van Kroatie. De installaties van DINA (Dow Chemical - INA) zie je zelfs van in Opatija staan. Ook de textielindustrie is belangrijk. De luchthaven op Krk (in de buurt van Omisalj) is tevens de luchthaven van Rijeka. Het eiland is bereikbaar met een brug. In extreme winteromstandigheden (wind) is deze gesloten, maar dit is slechts enkele malen per jaar. Verder zijn er nog ferrydiensten van Krk naar het eiland Cres en naar het eiland Rab en naar Senj.

Link :
dienst Toerisme eiland Krk (E)
Engelstalige webstek over het eiland Krk (E)


vandaag 14-7-24, laatst aangepast op 14-11-09.