Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

De Stad Cres

Stadspoort met toren en uurwerk
De stadspoort van Cres.

Cres is de hoofdplaats van het eiland Cres. Het is ook de enige stad op het eiland. De stad ligt op de hoofdweg van het eiland en is via deze weg rechtstreeks verbonden met de 2 ferrylijnen, de ene naar Brestova op het vasteland en de andere naar Valbiska op het eiland Krk.

Landbouw
Cres ligt in een baai waar de oevers langzaam afdalen in de zee, aan de voet begroeid met olijfbomen en vruchtbare velden.
De voornaamste bezigheid van de bevolking (na toerisme) is landbouw. Zowel veeteelt als het kweken van groenten, wijnbouw en visvangst.

Klein en oud
Deze oude stad heeft een geschiedenis van meer dan duizend jaar. De eerste 'statuten' van de stad Cres dateren reeds uit 1332. Een ommekeer voor Cres kwam er nadat het in het midden van de 15-de eeuw de hoofdstad werd van de Westelijke eilanden van Kvarner onder Venitiaans gezag en dit ten nadele van Osor. De verdediging van de stad werd uitgebreid en een zeevaartschool werd gesticht. In 1869 kende Cres zijn hoogste aantal inwoners. Nadine ging het aantal inwoners achteruit door verschillende redenen, waaronder ook de vernietiging van de wijndruiven door schimmelziektes. Het laagste aantal inwoners kende Cres in 1953 met slechts 1833 inwoners. Nu heeft Cres 1234 inwoners.

Stad Cres (HR)
vandaag 23-6-24, laatst aangepast op 14-11-09.